zondag, juli 31, 2005

opruimen

We ruimen lekker op hier , bergen kleding heb ik gisteren op de foto gezet ;-)) en vanmorgen heb ik type krampjes opgelopen van de berg spoullen die ik op ebay heb gezet en er volget nog veel meer , dozen vol kleding en spullen die wij niet meer nodig hebben zijn de komende weken op ebay te zien ;-)) .
Zo hoop ik meerdere vliegen in een klap te slaan , een wat ruimer huis en een centje meer om te eten ;-) . Nu is het maar goed dat we een tuintje hebben ;-))
Best leuk hoor , met z'n allen aan de opruim , moeite heb ik met het wegdoen van de babydingen , maar ook dat is gewoon een feit die dingen heb ik strakjes niet meer nodig ...


Rens is weer thuis , heerlijk is dat . Hij had genoten van zijn logeerpartij , maar was ook blij weer thuis te zijn.
Ook hij gaat aan de opruim ;-)) aanstekelijk werkt dat.

zaterdag, juli 30, 2005

Zaterdagje ;-))

Hetb is zaterdag , een redelijk tamme dag vandaag zo zonder Rens en Merel in "the house" . Gelukkig komt Rens vandaag thuis , ik mis hem , erger dan leuk is ;-(( , wat een malle moeder ben ik toch ;-)) .
Merel ga ik maandag weer halen , ook lekker ;) , dan is iedereen lekker weer thuis .
Als het weer meewerkt volgen dan een paar dagen strand en zwembad enzo , lekker genieten van vrij enzo .
Intussen ben ik ook al weer druk aan het naaien , vooral al winterspullen , met af en toe nog een leuk ietsie voor mijn meiden tussendoor.
Pas weer een stapel luiers voor Heller geknipt en een stapel voor anderen ;-) , die ga ik nu maar even in elkaar zoeven , fotootje volgt ;-)

vrijdag, juli 29, 2005

Lekker weer toch ;-)

Zooo , mijn meidje zit in Kampen , dwz daar ga ik van uit . Ik heb haar met de andere meiden en Heller naar het parkeerterrein van Bataviastad gebracht en daar kwam mijn zussie ook naar toe , Merel overgezet ;-)) fiets en koffer ook en huppatee , na een koppie koffie weer omgekeerd naar huis terug . Heerlijk weer was/is het overigens , het was fijn autorijden zo en we hebben heel veel mooie vogels langs het IJsselmeer gezien.
Dit weekend ga ik nu met Ton haar kamer schilderen , de verf staat al weken te wachten, nu is de gelegenheid daar.
Dat zal vast wat relaxend werken , hoop ik maar . Ik ben het constante gepieker en gepeins zat , ga nu maar gewoon aan de slag de komende tijd , op tijd liggen en dan houdt mijn lijf zich hopelijk ook staande en dan eindelijk eens die dingen af maken die al zooooooo lang liggen , ik heb er zin in , heb tijdens het rijden de meest muizenissen weg laten waaien , weet geen oplossingen voor de constante tekorten op financieel gebied , maar ga er ook maar niet meer over peinzen , het is toch niet door peinzen op te lossen ;-)).

vandaag...

deed ik weer wat ik gewoon niet moet doen , vooruit kijken en muizenissen toelaten ;-((
Maar ik ben gewoon een beetje bang , bang voor hoe dat nou toch allemaal moet straks , bang dat we failliet gaan , failliet aan ons leven .
Ik kom maar steeds om in rekeningen die ik niet kan betalen en vraag me dan echt af hoe dat nou volgend jaar moet als er weer allemaal kosten bijkomen voor o.a. ziektekosten verzekeringen .
Het beklemt me , ik reken en reken , maar het gaat niet passen . Het maakt dat ik niet meer functioneer en alleen maar maal . Ik had het aan de kant gezet , wilde echt even niet denken over dit soort dingen, maar toch steekt het de kop weer op ;-((
Ik ben geen zwartkijker , zie meestal het leven juist roser dan het is ;-)))) , maar ik zie het op dagen als vandaag gewoon effe niet meer .

Gelukkig is het mooi weer , gaat Merel strakjes uit logeren en komt Rens morgen weer terug ;-))
Merel heeft zin in haar logeerpartij , dat is lekker voor haar ;-) en Rens komt gelukkig morgen na een weekje weg weer terug , die heb ik best gemist ;-))

Gisteren was het een heerlijk dagje ,een dagje hangen bij oma. Lekker in de speeltuin geweest , heerlijk .
Vandaag is het een mindere dag , een piekerdag , de kids zijn moe en zeurderig , willen niks en ik kan helemaal niks verzinnen , gelukkig gaan we dadelijk Merel wegbrengen . Dan zijn we toch gauwe 3 uurtjes bezig ;-)) en dan is het etenstijd en rolt het vast wel weer , eerst maar eens die piekers uit m'n "kop".

woensdag, juli 27, 2005

en de regen bleef vallen ;-))

Geen pony dag vandaag dus , het bleef regenen ;-((( tot groot verdriet van de meiden . Morgenochtend heeft Nina zwemles en dan gaan we daarna oma maar vervelen ;-)) , kijken of het daar een paar uur gezellig kunnen maken .
Ik ben na een paar dagen nat , toch wel uitgeknutsled en gelezen met de dames ;-)) , kasten opruimen heb ik ook nog gedaan , nu maar eens naar oma ;-)) en duimen dat het mooier weer wordt. Ook zonder Rens is het toch bets wel heel saai hoor , Merel gaat vrijdag ook nog weg , dan is het echt tijd voor de kleinen hier , daar zullen ze schik in hebben.

woensdag 27 juli

Wat een gezellig getikkel weer , de regen die op de overkapping drupt ;-)) , jammer hoor we hadden buitenplannen en die gaat ik toch maar iets aanpassen.
Hoewel we misschien straks nog een zonnetje zien ;-) , ze gaan in elk geval naar Hoorn , daar is het ponydag vandaag en onze meiden zijn dol op pony's . We zullen zien , het wordt vast leuk ;)). Gsiteren was het een mooie dag , we hebben gebakken met Herman, heerlijk met noten en appel , we zijn naar zwemles geweest en ook nog naar de Lidl gefietst, de bakfiets helemaal vol geladen en weer naat huis , naar de tuin geweest en zo was de dag weer om . In de ochtend werd ik nog superverrast door Nina ( 6 jaar).
Er lagen 3 schone wassen op mijn bed te wachten om gevouwen te worden , dat had de lieverd gedaan , terwijl ik in de veronderstelling was dat ze lekker op haar kamer speelde had die kanjer zomaar de hele was weggevouwen EN is kasten gedaan.
SUPER gaaf vind ik dat en ze mag vandaag dan ook iets leuks uitzoeken .
Mijn heerlijke grote meisie ;-))

Vandaag heb ik ook een vakantie planner gemaakt , een grote poster met vakjes waar alle dingen instaan die gepland zijn en waar dus ook nog dingen bij kunnen , we beraden ons op een dagjes Texel , een paar dagen tent ergens etc .....
En zo een poster maken is ook al erg leuk ;-))
Voor nu op naar de koffie

maandag, juli 25, 2005

regen ;-((((

En het regende maar en het regende maar , geen kanovaren , geen megasummergames , bleeekkkk het lijkt wel herfst .
, maar goed , morgenis er weer een dag ;-))

maandag 25 juli 2005

Yeaaaaahhhhh , vandaag is het Hellers ver"maan"dag , het 1e jaar vieren we hier alle maanden de geboortedag van onze pinkels , dwz , dan eten we een lekker toetje toe en mogen de kids zeggen wat we eten en we zingen de hele dag liedjes voor in dit geval Heller ;-)
8 maanden in mijn knullie alweer , 2/3 jaar ;-)) En stoer dat ie is , vanochtend ging ie staan , trok ie zich zomaar op aan de bank !!!!
En eindelijk heeft ook heller een tand , gisteren volede ik hem opeens , wat dat betreft is ie de langzaamste hier ;-)) , al weken zag ik ze zitten en nu is er eindelijk 1 door , mijn andere pinkles hadden voor ze 6 maanden waren twee tandjes , Heller doet dat lekker rustig aan ;-) .

Verder is het stil in huis , Rens is uit logeren en dat is zo een gezelligerd , die mis ik meteen , hoewel , het is altijd stil in huis als er 1 kind even niet is ;-)) raar hoe je went aan je kinderen om je heen , zodat je het als stil ervaart als er 1 weg is.
Merel gaat vanmiddag kanovaren en de twee jongste meiden gaan lekker op het luchtkussen en meer bij de megasummergames , heerlijk toch dat dat georganiseerd wordt.
http://www.megasummergames.nl/
Het wordt een heerlijk dag ;-)

zondag, juli 24, 2005

en nog meer





Vandaag waren we dus lekker met zijn allen naar de tuin , het was er heerlijk , alle gave bloemendingen stonden in bloei er hingen bessen om te eten en er was een boel (on) kruid wat in de weg stond , ook hebben we de fruitstruiken flink gesnoeid , dat was eiegenlijk een klus voor het voorjaar die er flink bij ingeschoten was , straks eten we lekker spitskool van eigen tuin ;-)

zondag 24 juli een dagje op de tuin ;-))










vrijdag, juli 22, 2005

Vakantie !!!!!


Heerlijk , het is vakantie !!!
6 weken lang heerlijk thuis zijn , heerlijk zonder andere dingen ons leven leven ;-)) , geen sport muziek en school , op de zwemles van Nina na die de hele zomer doorgaat ;-), verder lekker niets , geen verplichtingen , gewoon niks !!
Ik heb er zin , als hoop ik wel dat het weer van de afgelopen weken terugkomt , ik vind dit weer toch wat minder vakantieweer ;-))
Tis een beetje koud zij Noa terecht vanmorgen toen ik haar op haalde van school en ook , ik wil ook naar de eerste , net als Nina ;-) .
Ze vindt het natuurlijk doodeng om strakjes alleen zonder haar grote zus in die kleuterklas te moeten zitten, ik ga gewoon weer een paar keer mee dan.
6 heerlijke weken samen met de kids , relaxen , bijkomen, uitrusten, zwemmen, genieten,leuke mensen bezoeken , heerlijk !!!

donderdag, juli 21, 2005

donderdag deel 2

En dat was het dan,Nina is geen kleuter meer , vandaag liet ze in een prachtig toneelstukje de kleuterperiode achter zich.
Mijn meisje nam afscheid van de kleuterschool , dat doen ze zoooooooo mooi op de VS. De kinderen speelden het zeven raven spel , daarna kregen ze een cadeautje van de juffies . Voor de mamas en de papas was er ook een glaasje drinken en een koekje. Het was ontroerend, raakte me, vooral ook omdat ik op dit soort momenten haar tweelingzusje naast haar mis. Noa kon weinig met al die aandacht voor haar zus en gedroeg zich "aanwezig" .

Mar dat was het dan dus , al weer een kindje van groot , schoolkind al ;-), ik vind haar nog zo een heerlijke kleuter , bij haar broer en zus was ook er aan toe ;-)) en bij Nina denk ik , oei wat gaat het snel , ik zal het kleutertje Nina missen.

Elly

woensdag, juli 20, 2005

donderdag deel 1 ;-))

"Laat u niet leiden door het slechte karakter van anderen" kopte mijn inspriatiekaart voor vandaag , een goeie tip , raad , zeker weten want ik mag straks weer geruime tijd buitenshuis op openbare plekken rondhangen, plaatsen waar ik me soms niet op mijn gemak voel .

Verdriet

Het is er weer , die blues in mij , ik voel me gaar en verdrietig .....
Wat zou dat nou toch zijn dat ik me soms zo overbodig voel , soms zo graag van anderen wil horen dat ik lief ben, leuk en aardig ..........
Stom he , maar op avonden als deze , dat ik zo super bluesy ben , de tranen "hoog" zitten , dan zou ik zo graag willen dat ik een knuffelbeertje was .

Te kort

Sinds vandaag weet ik het echt zeker , de dagen zijn te kort ;-)
Het is 15.00 theetijd hier , het huis staat op zijn kop want deze woensdag middag had ik genomen om al dat speelgoed hier beneden nou eens uit te zoeken ;-)) .
Ik heb een helpende hand op de achtergrond, dus dat zou moeten lukken .
Maar net als ik beginnen wil lijkt de pijnstiller wel uitgewerkt en ga ik uit mijn bol van de pijn ;-(( wil Heller absoluut bij mama en nergens anders , bedenk ik me dat er nog een was gedraaid moet worden en ligt de vloer bezaaid met dat speelgoed wat we uit zouden zoeken. Het is verder wel stil in huis , want ik zou er niet zijn ;-) , dat scheelt weer. Maar help wat vliegt de tijd , voor vijven moet die rommel weggewerkt , de fysio bezocht , de boodschappen gedaan , zo de thee is op , ik ga aan de slag ;-))

dinsdag, juli 19, 2005

dinsdag 19 juli

Heller heeft geen waterpokken , tenminste daar lijkt het toch niet op daar de bultjes zich niet uitbreiden ;-)) . Wel is erg pieperig en hangerig , maar dat zal dan vast iets anders zijn.
Het is stil in huis en saai , het is Noa's schooldag.
Ik mis mijn vrolijke huppel dan erg , mis het voorlezen, het wandelen, mis Noa gewoon.

Mijn vrolijke huppel vind school moeilijk , ze moet zich passen in een vorm die ze niet gewend is . Thuis lezen we als Noa zin heeft en slaapt ze iedere ochtend nog van 11 tot 1 ongeveer , op school gaat dat niet ..
Op dat soort momenten wilde ik dat de geschikte TO moeder was , maar dat ben ik dus absoluut niet ........ Jammer , ik denk dat mijn kinderen het fijn zouden vinden, hoewel ze het allemaal ook fijn vinden op school, op Noa dan, maar dat komt vast nog wel .
Ik zal op haar letten.

Zo en dan nu de dagelijks lijst van doe dingen maar eens afwerken , het is weer disndag en dat zijn toch altijd weer volle dagen .
We starten met een bakkie koffie voor het huis ;-) dan de oefeningen en vervolgens een peuterwerkje ;-) , een mislukt boorduurtje loshalen en opnieuw borduren .


Elly

maandag, juli 18, 2005

maandag 18 juli






Wat een heerlijke dag vandaag, alles loopt gesmeerd ;-))).Ik heb zojuist een lastig naaiklusje geklaard , heb heerlijk in het park gewandeld met Heller en Plus en Noa.
Verder enorm gepiekerd over geld en besloten dat ik het allemaal maar zie, het is en blijft tekort , het gat wordt groter en groter , maar ik weet ook niet wat ik er aan kan doen......en heb geen zin het mijn zomer met de kids te laten verpesten .
Ik pieker sowieso veel te veel de laatste tijd. Piekeren lost niets op, ik weet het en toch lig ik soms halve nachten wakker.

Ik heb de poesjes maar eens geprobeerd te fotograferen , kunnen jullie die ook eens zien ;-)) en verder heller in een zeer relaxte pose ;-)

Strakjes lekker op de fiets een eindje weg trappen, Noa en Heller voorin en gaan maar, voor nu eerst een dutje .


Elly

donderdag, juli 14, 2005

heerlijk !!!

Zopas ben ik lekker naar Schellinkhout gefietst, alwaar de meester van Merel zijn verjaardag vierde aan het strandje. Het was een eind fietsen met de bakfiets , maar het was zeker de moeite waard.
Wat een heerlijk stukje nederland daar en wat zit je daar dan lekker met kinderen. Plus mocht er ook zwemmen ;-)) en dat vond ie heerlijk. Het was gewoon een heerlijke ochtend en ik ben trots op mijn viervoetertje dat ie dat hele stuk heeft meegelopen en niet van zijn plekje in de bakfiets gebruik heeft gemaakt ;-))
Elly

woensdag, juli 13, 2005

yeahhhh



Onze hond , superlief en superwaaks ;-)) , soms een beetje "te" , maar wel een heerlijk vriendje om eindeloos mee rond te hobbelen in het park ;-))




mijn oudste kiddies , zijn ze niet super ??????

dinsdag, juli 12, 2005

12 juli 2005

Vandaag is Nicole jarig , haar eerste verjaardag in haar nieuwe huis ;-)) , dat wordt vast een toffe verjaardag.
Ik ga zo maar een mooie bos bloemen halen ofzo , ik weet het nog niet precies en dan lekker een koppie koffie drinken daar.


Vandaag is het een jaar geleden dat onze kleine nichtje Zoe overleed, het is het eerste jaar dat we haar dag gedenken. Ik ga zo maar en mooie bos bloemen halen ofzo , ik weet het nog niet precies en vanmiddag een koppie koffie drinken daar.


Elly

maandag, juli 11, 2005

11 juli 2005

Het is een warm dagje hier , echt zo een dagje om alles lekker langzaam te doen ;-)) .
Gelukkig ben ik daar voor in de stemming , heerlijk met Noa op een bankje koffie gedronken zopas en Heller daarbij op schoot , die heeft zo'n zeer mondje van tandjes die door willen komen .....
Wat zit dat lekker dan zo'n bankje ;-)) vooral als er een buurman bij komt zitten met gezellig verhalen .
En wat vliegt de tijd dan ;-)) , het is al haast weer tijd om op de fiets te springen en richting school te gaan ;-), heerlijk op ons gemakkie door het park, Plus de hond mag mee, vindt hij ook fijn.
Noa zal wel in slaap vallen onderweg , die vind het in de bakfiets altijd heerlijk dutten en dat staat dan weer zooooooooo schattig , een klein mannetje wat slaapt en een kleuter ernaast die ook haar oogjes niet open kan houden .
Het is een heerlijk dagje !!

Elly

zondag, juli 10, 2005

kids



stoere Heller




lieve Noa ;-)



gaaf he ??

Als ik mijn nek in de juiste richting draaide vandaag zag ik mijn kids genieten van de zomer , Heller had er zin in, die kruipt het liefst de hele dag ;-))


dit zag ik als ik mijn ogen open deed vanmiddag





en dit zag ik als ik mijn hoofd optilde vanmiddag ;-))

zondag 10 juli

Het is zondag en heerlijk weer , we hebben zojuist ontbeten in de tuin met de 3 jongsten , Rens slaapt nog en Merel is uit logeren. Wat houd je dan een klein gezinnetje over ;-))
Mooi weer schreeuwt om buiten activiteiten en Ton is dus lekker aan het klussen( schilderen) geslagen , ik heb nog 5 vachten liggen om te wassen en de dagelijkse was mag aan de lijn , dan nog twee jurken naaien ;-)) , kan ook ook buiten, lekker hoor .
Aan het einde van de middag willen we nog een tent opzetten die we hebben gehad , kijken hoe er uit ziet en hoe ie in elkaar steekt . We zullen zien of dat gaat lukken .


Verder wil ik nog bedenken wat ik een goede vriendin voor haar verjaardag wil geven dinsdag , ik hoop dat ik iets leuks kan verzinnen voor in haar nieuwe huis ;-))
En dan nog iets voor Zoe* , mijn piepkleine nichtje die al bijna een jaar geleden terugvloog naar haar oorsprong.
Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ik haar kleine snoetje heel zacht aaide , als ik aan haar denk, glijden mijn gedachten als vanzelf ook weer terug naar Xaar, mijn meidje van weleer en dat dat ook zo kort geleden lijkt , terwijl ze 6 geweest zou zijn nu en naar de 1e klas zou zijn gegaan straks en dan mis ik haar weer heeeeeel erg , dan zie ik weer dat eenzame stukje in Nina, haar tweelingzusje .
Zoe* en Xaar* , allebei zusjes van een tweeling, allebei zo gewenst en allebei terug naar waar ze vandaan kwamen of juist door naar een volgende plek ;-) .
Ik mis ons meisje , ik mis ons nichtje , ik mis ook die twee tweelingen .
Ik had ze zo graag groot zien worden samen met hun zussen, maar het is niet .

Mijn gedachten blijven even in melancholie, ik mijmer verder over mensen van nu, die mensen van weleer gaan worden binnenkort, mensen die met nog maar een paar draden aan het hier gebonden zijn.
Mensen die ik nog zoveel gunde . En ik denk ook aan mensen die het moeilijk hebben , mensen die verdrietig zijn of jaloers , wat ook weer een soort verdriet is .
En dan denk ik aan ons , wij hebben het fijn, soms hangen er donkere wolken boven ons huis , maar die wolken gaan altijd weer een keer weg , en dan is er toch weer zon , zoals vandaag , heerlijk weer .......

Elly

donderdag, juli 07, 2005

concert

Gisteren heb ik een concert bezocht , een concert van Gerard boedijn's muziekschool. Een prachtig concert vol valse noten , maar prachtig, echt waar , alleen al omdat mijn mooie dochter daar stond , met haar viool , trots speelde ze de CAN CAN , geweldig vond ik haar en haar vioolgenoten , geweldig vond ik al die muziekanten . Vanavond mag ze weer en nu gaat haar vader met haar mee , wat zal ook hij trots zijn op haar !!

Vandaar is het weer een druk dagje . Druk met naaien , de fysio en oefeningen , dan nog naar het zwembad met Nina en meteen een ontmoeting met een vriendin die ik te weinig zie de laatste tijd en dan vanavond weer samen met twee gezellige dames naaien , ik heb er zin in vandaag en probeer alle zorgen maar te vergeten ;-)
Elly

dinsdag, juli 05, 2005

dolle dinsdag

Een blik in de agenda vanmorgen en ik krijg een kriebel , ieeeeeeeeeksssssssss, vanmidag moet ik teveel binnen 1 uur . Merel moet om kwart voor vier bij de parkschouwburg zijn voor de generale repetities, Nina heeft om vier uur zwemles , ik heb nog wat bezigheden in de stad , Rens en Merel komen pas om drie uur thuis aaaaarrrrrrrrrrrrrgghhhhh, ik weet even niet hoe dit nou moet .
Om drie uur dan maar tegen mijn gevoel van lekker in met de auto richting zwembad , daar Rens en Nina afzetten , Rens moet dan maar voor 1 keer Nina vergezellen naar de les, dan snel merel naar de PS brengen en vervolgens als een haasje terug naar het zwembad, Rens en Nina weer ophalen , Heller voeden en dan weer vlug Merel halen ;-((((
Daar word ik niet blij van , een hele middag in de auto en Noa en Heller staan vast ook niet te trappelen bij dit vooruitzicht .
Voor nu nog even een paar lapjes borduren , voor de troostquilts ( www.troostquilts.nl) , een jurk voor Merel afronden en er 1 voor Noa knippen.
Voor Heller liggen er nog 4 luiers geknipt en wel klaar en voor een zekere dame ook nog 10 , dat had ik allemaal in deze dag willen proppen , gelukkig hebben we er morgen ook nog 1. ;-))
Gr Elly

maandag, juli 04, 2005

overdenking

Ik las het op een andere site en het raakt me , vandaar dat ik het delen wil.............



Sint Jan is het laatste jaarfeest van het schooljaar. Het is een blij feest, met bloemenkransen, zang en dans, met vuur en vrolijkheid. We lijken zorgeloos te zijn en genieten van zon en buitenlucht. Maar, is dat het? Is dat het hele Sint Jansfeest, met z'n allen gezellig plezier mekan rondom een vuur? Of is er ergens een diepte aanwezig, een onderstroom die we niet firect herkennen?Laten we eens bekijken wat in het algemeen de jaarfeesten kenmerkt. Het ritme van de natuur, van de aarde, zou je in de eerste instantie zeggen. Een ritme waarin wij zelf meebewegen. Zo ervaren we in de herfst en de winter een weg naar binnen. Letterlijk door ons steeds meer in ons huis terug te trekken, figuurlijk door in toegenomen concentratie ons op onze taken toe te leggen. Overeenkomstig bewegen we in de lente en de zomer meer naar buiten. Tegelijk met het groeien en bloeien van planten en struiken zoeken we meer de buitenlucht op, denken aan vakantie en ontspaning en verliezen onze doelen wellicht even wat uit het oog.De jaarfeesten nu vormen een soort ankerpunten in het jaar waarin het ritme van de natuur even scherp naar voren komt. Ze maken ons wakker voor wat op dat moment vanuit de natuur op ons toestroomt.Er is echter meer aan de hand. Bij het bewust en doorleefd vieren van de jaarfeesten vindt er nog iets anders plaats. We beleven in onszelf dan juist iets wat recht tegenover de uiterlijke natuur staat. Zo laat het Michaëlsfeest ons inzien hoe we tijdens de afbraak in de uiterlijke natuur juist dan innerlijke motieven of idealen kunnen ontwikkelen. Het kerstfeest op haar beurt brengt ons temidden van de diepste duisternis het geschenk van het grote licht. En het paasfeest, dat het begin van de lente ofwel van het nieuwe leven markeert, laat ons stilstaan bij de kruisiging en de dood van Christus.Kennelijk is er steeds sprake van een tegenbewegin. Deze tegenbeweging is ook steeds innerlijk van aard, en precies tegengesteld aan het uiterlijke natuurbeleven. Dat is opmerkelijk. Een extra spanningsboog ontstaat hier. Het lijkt erop dat we onszelf innerlijk het sterkst beleven als we met een uiterlijke tegenpool geconfronteerd worden.Hoe zit dat bij het Sint Jansfeest?Het is midzomer, de zon staat op haar hoogtepunt aan de hemel. We geven ons over aan licht en warmte, aan strand en water, aan bossen en buitenlucht. We ervaren de ontspanning, het even niet zo nodig hoeven. Daarbij maakt zich vaak een zekere loomheid van ons meester. Zeker als de temperaturen boven de dertig graden komen, worden we enigzins dof in ons bewustzijn.Sint Jansdag (24 juni) is de dag van Johannes de Doper. Hij was het die Jezus tot Christus doopte in de Jordaan. Hij was het die met zijn grote gestalte zoveel licht en warmte in zich droeg, die zichzelf in dienst stelde van diezelfde Christus. In zijn eigen woorden: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen". (Joh. 3:30)Sint Jansdag is de tegenpool van de kerstnacht. Het uiterlijke licht en de uiterlijke zonnewarmte staan hier tegenover de geboorte van een nieuw innerlijk licht in de diepste duisternis.Johannes maakt zijn eigen persoon ondergeschikt aan dit nieuwe licht dat komen gaat. Alsof hij wil zeggen: laat het licht van mijn en onze uiterlijke zon afnemen, probeer de Christusimpuls (de innerlijke zon) te laten groeien.Zo is het Sint Jansfeest bij uitstek het feest van de tegenpolen. Het vormt het centrale thema daarin. De natuur treedt maximaal naar buiten. Het is verleidelijk voor ons daarin mee te gaan. Niet alleen door ons aan de zon zelf over te geven (op het strand bijvoorbeeld), maar ook door een sterke gerichtheid op ons aan de aarde gebonden ik (onze uiterlijke zon).Om onszelf niet te veel te verliezen -inzelfvergenoegzaamheid, in oppervlakkigheid- is het essentieel juist in de Sint Janstijd ons bewust te worden van ons eigen 'innerlijke licht'. Dat probeert Johannes de Doper ons aan te reiken: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'.Zoals dat ook in de natuur gebeurt: vanaf Kerstmis worden de dagen weer langer, schijnt de zon geleidelijk meer; vanaf Sint Jansdag worden de dagen juist korter, schijnt de zon dus minder. De periode rond het Sint Jansfeest vormt de tijd van ommekeer. Zowel voor ons persoonlijk, als in de natuur. Het zijn niet onze persoonlijke successen in de uiterlijke wereld die ons verder brengen. Die doen er in feite niet toe. Uiteindelijk valt dat weg, neemt dat af, precies zoals het aantal uren uiterlijk zonlicht afneemt. Sint Jan roept ons op ons naar binnen te keren, om het vuur en het zonlicht in onszelf te ervaren.Dat is, temidden van alle vrolijkheid en uitbundigheid, de onderstroom in het Sint Jansfeest, De boodschap om het indeze tijd van het je overgeven aan de buitenlucht, van erop uit trekken, vakantie vieren, om dan het innerlijke leven een kans te geven zich te ontwikkelen. Word je temidden van de zomerse ontspanning bewust van de tegenpool in jezelf. Vorm de uiterlijke zonneschijn, die ons loom en dof maakt, om tot een wakkere innerlijke warmte en liefde voor het leven. Ontdek dat het wezenlijke slechts zichtbaar is in het hart.
Uit:Van herfst tot zomerFred Tak

gewoon mooi

Het licht van de zon doorstroomt
de wijdsheid van de ruimte,
het gezang van vogels doorklinkt
het domein van de lucht,
de zegen van de planten ontkiemt
uit het aardewezen,
en mensenzielen verheffen zich
met gevoelens van dankbaarheid
tot de geesten van de wereld.
- Rudolf Steiner