maandag, september 12, 2011

volle maan , maan van de wilde appel

Vandaag is het volle maan , de maan staat in het teken van de wilde appel .
De laatste volle maan voor de herfstequinox, Mabon , de oogstmaan . Een feest van oogst en dankbaarheid , Harvest Moon noemen ze het in engeland waar het nog steeds een Feest is .
Bij deze oogstmaan hoort de appelboom , Idun ( noorse godin) bezat gouden appels, waardoor de goden aan wie ze ze gaf onsterfelijk werden en eeuwig jong bleven , toen de reus Thaissi de appels stal werden de goden oud en stierven ze.


Wat we nu oogsten , is ons zaad voor de komende seizoenen , we mogen stilstaan bij wat de afgelopen periode ons aanreikte , wat we op konden rapen ,mee konden nemen en waar we verder mee kunnen, het is mooi om daar bij stil te staan , wat leerde je en waar kan je mee verder.

Op Circe wicca schrijft men
Je kunt in een handeling de essentie van deze maan weergeven door een appel overdwars door te snijden. In het klokhuis zie je een pentagram. De punten van een pentagram symboliseren de vier elementen en het vijfde - de geest die ze alle vier verbindt. Dit vijfde element is in wezen de onsterfelijkheid die de appel symboliseert. Leg de ene helft van de appel in het midden van de Cirkel. Geef de andere helft rond en laat ieder daar een pit uit halen. Als er niet genoeg pitten in zitten, snij dan nog een appel door. Laat ieder op zijn of haar beurt een pit in het klokhuis van de in het midden liggende halve appel drukken. Daarbij kun je met een paar woorden of uitgebreider aangeven wat voor jou op dit moment de essentie is die overblijft om een volgende cyclus in je leven op gang te zetten. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: "Ik vind het belangrijk om kinderen te krijgen en die een veilig thuis te bieden" of "Ik hou van het leven, hoeveel tegenslagen ik ook te verduren krijg".


een mooi ritueel

Vanavond in mijn achtertuin brandt het vuur , op tafel staat een appeltaart en een pot thee , wie wil is welkom , breng maar wat lekkers mee .

1 opmerking:

Anoniem zei

willen wel, komen wordt wat lastig... ;o) nou ja, in verbondenheid dan maar!