woensdag, november 11, 2015

11 november is de dag


Het is nog vroeg, het is nog licht, vanavond is ie mooier ;) zorgvuldig prikwerk en veel geduld betrachtte mijn zoon, hij is zeer tevreden over zijn lampion ;) helemaal zelf gemaakt ;)
We genieten van de voorpret en genieten straks ook van de mensen bij de deur ;)

Het is 11 november, ons eerste lichtfeest in 2015, een lichtfeest waar we naar uitkeken , allemaal om verschillende redenen wellicht en allemaal blij dat het zover is ;)

Het feest van delen, van hoop, van liefde, een feest met een verhaal over barmhartigheid, een woord wat velen niet meer kennen en erger nog een woord waarvan velen de lading niet meer kennen.
Op het www lees ik er het volgende over :
"

Barmhartigheid. Eén van de mooiste woorden die ik ken. In de naam van Allah de Barmhartige, zeggen de moslims, want dat is één van Gods hoogste eretitels. Genadig en barmhartig is de Heer, zingen de joden.  De christenen kennen de zeven werken der barmhartigheid die Jezus hun leerde. Voor boeddhisten is barmhartigheid het pad naar verlichting.

Het Hebreeuwse en Arabische woord voor barmhartigheid is verwant aan het woord voor ‘baarmoeder’.  En dat geeft gelijk de diepe betekenis aan. Barmhartigheid, erbarmen wil zeggen: ruimte maken voor iets of iemand anders dan jezelf. Een moeder maakt in haar eigen lijf ruimte voor een ander leven dan dat van haarzelf. Misschien zal dat kind haar wel veel verdriet brengen. En hoeveel tijd en energie en geld zal het haar wel niet gaan kosten? Maar haar verlangen naar het kind is groter dan al die mogelijke gevaren en zorgen.

Dat is wat barmhartigheid betekent. Barmhartigheid is ruimte maken voor iets of iemand anders, in plaats van je hele leven te vullen met jezelf.

Daarom maken christenen in deze 40 dagen voor Pasen wat ruimte in hun leven door te vasten. Door tijd vrij te maken voor gebed, door geld weg te geven aan mensen die het nodig hebben, door niet opgesloten te zitten in vaste gewoontes en drukdoenerij. Door stilte te beleven en na te denken over waarom je eigenlijk leeft, en hoeveel ruimte er in je leven eigenlijk is voor God of voor een ander.
Vasten is een oefening in barmhartigheid. Wij leven in een tijd waar alles om jezelf draait en alles je wat op moet leveren want anders hou je er mee op. In zo’n leefklimaat is werkelijke ruimte voor een ander ver te zoeken. Is het niet de hoogste tijd voor barmhartigheid?
  "
Deze tekst spreekt me aan , vooral in deze donkerder wordende dagen , de tijd van naar binnen keren, de tijd waarin we naar zeggen van de media overspoeld zouden worden met vluchtelingen.
Laten we de komende tijd Barmhartig zijn. Laten we ruimte maken en delen met hen die dat nodig hebben.

Voel je welkom in ons huis, op onze bank, we delen graag in wat er is.
 

Geen opmerkingen: