zaterdag, maart 17, 2007

filmpje kijken ???

Hier wat tips , van films die ik weergaloos zo ontzettend intrigerend prachtig vond . Ik vergeet er vast een hoop , maar hier mijn top 10

1 The Unbearable Lightness of Being

Praagse lente, 1968.. maar laat anderen zich maar druk maken over kleinigheden zoals vrijheid en het najagen van geluk. De chirurg en vrouwengek Tomas (Daniel Day-Lewis) concentreert zich liever op het geluk dat de jacht hem oplevert. Hij is vastbesloten om op een ondragelijk lichte manier te leven. Politiek boeit hem niet, interessant genot regeert zijn leven. Tot hij, tegen zijn principes in, verliefd word op Tereza (Juliette Binoche), een plattelandsmeisje met een voorliefde voor boeken. Er ontstaat een passionele driehoeksverhouding tussen de twee en de chique Sabrina (Lena Olin), waarmee Tomas een puur seksuele relatie onderhoudt. En dan rollen de Russische Tanks Praag binnen.

2 the English Patient

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een vliegtuig met twee personen neergeschoten boven de woestijn. Alleen de piloot, Laszlo de Almásy, overleeft maar loopt ernstige brandwonden op. Nomaden brengen hem naar een ziekenhuis, waar hij niet in staat lijkt om te zeggen wie hij is. Hij komt bekend te staan als The English Patient en verpleegster Hana ontfermt zich over hem. Tijdens hun gesprekken onvouwt zich langzaam de ware toedracht tot het ongeluk.

3 The prince of tides

Tom Wingo is ongelukkig met zijn leven. Zijn vrouw begrijpt hem niet en hij kan niet goed overweg met zijn dominante moeder. Wanneer zijn zus Sallie een zelfmoordpoging doet, ontdekt psychiater Susan Lowenstein een vreselijk geheim van Tom en Sally's jeugd. Maar de psychiater is zelf ook erg ongelukkig ................
Prachtige beelden , geweldig impact had deze film op mij ...........

4 An angel for May

Door een toeval reist de 12 jarige Tom terug in de tijd en komt uit in de Tweede Wereldoorlog. Daar komt hij terecht op een boerderij, waar hij al snel vrienden maakt. Wanneer hij weer terug in het heden is, komt hij erachter dat na zijn vertrek een tragedie plaatsvindt. Kan hij terug om dit te voorkomen ?

Ik keek hem samen met Rens , de eerste keer , we waren samen onder de indruk , ontroerd , blij , geraakt .......

5 Nell

Huisarts Jeremy Lovell wordt samen met de sheriff de bossen van Robertsville ingestuurd waar hij de dood van miss Violet Kelly officieel moet vaststellen. In de hut, waar de vrouw als een kluizenaar leefde, vinden ze het wereldvreemde meisje Nell. Ze heeft heel haar leven in afzondering geleefd en is ontzettend bang. Bovendien praat ze een eigen onverstaanbaar taaltje, waardoor elke vorm van communicatie onmogelijk is. Jeremy wil Nell helpen en vraagt raad aan psychiater Paula Olsen. Ze is meteen geïntereseerd en wil Nell observeren in een ziekenhuis. Jeremy is van mening dat Nell in haar natuurlijke omgeving moet gelaten worden om zo in haar leefwereld te kunnen doordringen. De artsen slagen er niet in een compromis te sluiten, waardoor de zaak voor de rechtbank komt. De rechtbank wil pas over enkele maanden beslissen. In die tijd mogen Paula en Jeremy het meisje observeren in haar natuurlike omgeving. Maar dan komt de pers achter het bestaan van Nell...

Prachtig geacteerd , geweldig mooi .

6 Green card

Brontë Parrish, een geboren en getogen New Yorkse, heeft een droomappartement met aanpalende serre gevonden, maar de eigenaars willen alleen aan echtparen verhuren. De Fransman Georges Fauré krijgt een job aangeboden in de Verenigde Staten, maar moet daarvoor aan een verblijfsvergunning zien te geraken. Een wederzijdse vriend brengt de twee op het idee een verstandshuwelijk af te sluiten. Alles gaat goed tot de immigratiedienst onraad ruikt.
Een film over liefde , moooooooiiii

7 As it is in heaven

Het verhaal gaat over Daniel Daréus (Michael Nyqvist), een bekende dirigent, die na een drukke carrière terugkeert naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Daar herkent niemand hem meer, maar iedereen weet dat hij dirigent is. Hij wordt gevraagd om naar het lokale koor te luisteren (wat hij aanvankelijk niet wil). Uiteindelijk wordt hij dirigent van het koor en laat de leden een andere kant van zichzelf en de wereld zien. Dit levert problemen op in het dorpje. Maar het koor wordt steeds populairder in het dorp, en steeds meer mensen komen bij het koor. Dan worden ze gevraagd voor een wedstrijd in Oostenrijk.


8 What dreams may come

Na de dood van hun twee kinderen wordt het leven van Dr. Chris Nielsen en zijn vrouw Annie er niet makkelijker op. Vooral Annie heeft het erg moeilijk met het verlies. Wanneer Chris ook nog eens komt te overlijden arriveert hij bij de hemel, waar hij Albert ontmoet. Hij ontdekt dat de hemel nog opmerkelijker is dan hij ooit had kunnen denken. De dood van Chris is echter de druppel voor Annie, die zelfmoord pleegt en daardoor in de hel belandt. Wanneer Chris hier achter komt probeert hij de ziel van zijn vrouw te redden.

9 Papillon

De film vertelt het verhaal van Henri Charriere, een kleine crimineel die onterecht wordt veroordeeld voor moord, en een levenslange gevangenisstraf krijgt op Frans Guyana. Hij is vastberaden te ontsnappen, maar zijn eerste poging mislukt. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand van ontsnapt is.

10 The Killing Fields

Roland Joffé's drama vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen New York Times journalist Sydney Schanberg (Sam Waterston) en de Cambodjaanse journalist en tolk Dith Pran (Haing S. Ngor), in het door burgeroorlog verscheurde Cambodja. Wanneer de Rode Khmer de macht overneemt, is Sydney gedwongen het land te verlaten en wordt Dith Pran gevangen gezet. Beide mannen blijven vechten om elkaar weer in levende lijve terug te kunnen zien.

kijk plezier ;))

2 opmerkingen:

Annelies zei

Ik heb er een paar van gezien. Oa "Angel for May". Die vond ik ook héél mooi!

Marrigje zei

Papillon heb ik ooit gekeken, maar vlak nadat ik bevallen was, dus indruk heeft ie niet gemaakt.

As it is in Heaven heb ik nooit gezien, maar klinkt als een mooie film.
Voor de rest onderschijf ik je lijstje helemaal.
Ik zou er, voor mezelf, aan toevoegen
The Legend of the Fall, mijn favoriete film. En The Piano. Ook al zo'n mooie film.

Ooit heb ik een film gezien over een piano concour waarbij twee finalisten verliefd op elkaar werden. The Competition heette deze film, ook al zo mooi, maar nooit ergens terug kunnen vinden in een videotheek ofzo.