woensdag, juni 03, 2009

pinksteren , wat vier je dan ;-)




Dit blogje is speciaal voor iedereen die zich afvraagt waar het idee van de pinksterbruiden op de pinksterfeesten op veel scholen vandaan komen ;-)
Ik heb eens eea opgezocht , mijn eigen idee was dat er vroeger rond die tijd de grote voorjaars/zomermarkten waren, waar een ieder zijn bruidje of gom trof , met als bijkomende gedachte , de vruchtbaarheidsrituelen van het voorjaar ( Beltaine e.d)

Dit vond ik hier

Wat elders de meikoningin was, was in het oosten de pinksterbruid en in het westen de pinksterbloem. Oorspronkelijk waren dit de mooiste meisjes van het dorp of de buurt, als zodanig uitgekozen door huwbare jongelingen; een historische vorm van een missverkiezing. De meisjes werden gekroond en met bloemen en sieraden getooid. Andere meisjes sjouwden haar rond op een burrie of hielden versierde bogen over haar heen tijdens een optocht. In veel plaatsen werd ook een bruiloftskroon over de straat gehangen, die als een tolboom naar beneden viel als iemand eronder door wilde lopen: eerst betalen. Het geheel ging gepaard met uitbundige zang en dans.





Op de site zelf een heel compleet en mooi uitgebreid iets over pinksteren
Vanuit de oudheid feestelijkheden dus , met als bedoeling man en vrouw te koppelen ;-), vruchtbaarheid te vieren .
tegenwoordig hebben we die feesten nog , denk maar aan Pinkpop en de EO landdag ;-)

Op school is het vooral het vieren van het voorjaar , het bloemenfeest , het mooie van al die kinderen in witte kleding , zo gaaf steeds ;-)

1 opmerking:

Annelies zei

Ok, dat is een invulling van pinksteren die ik nog niet kende..

Dankjewel voor de uitleg.