donderdag, september 29, 2005

Michael

Tekst van http://www.tomaatnet.nl/~vrijeopvoeding/vsjaarmichael.html

Michaelsfeest

Het is zo'n 70 jaar geleden dat er weer een nieuwe impuls kwam om dit feest te vieren; voor de "doorsnee" Nederlander is het echter een onbekend feest.Vroeger en nu Lange tijd is de mensheid gevoed en geleid door geestelijke beelden, door godsdienst, kunst en wetenschap, die vroeger nog één geheel vormden. Je zou kunnen zeggen dat de mens vroeger is opgevoed met beelden van geestelijke realiteiten. In die tijd was het feest van Michaël een vanzelfsprekend feest.


Ridder te paard

Michaël die de draak bestrijdt is een voorstelling die talloze malen is uitgebeeld, vooral op Ikonen. Soms is hij afgebeeld als engel, soms ziet hij eruit als een ridder te paard. In het laatste
wordt gesproken over St. Joris, die de draak verslaat. Georgius heete hij, en hij was een martelaar uit de 3e eeuw.
De draak van Michaël vinden we terug in de openbaring van Johannes (de Apocalypse). Daar wordt gesproken over een vuurrode draak met 7 koppen, 10 horens en op elke kop een diadeem. In dat diadeem staat dan: "Toen brak er in de hemel oorlog uit". Michaël en zijn engelen moesten strijden tegen de draak. De draak streed. Hij werd neergeworpen op de aarde, waar hij als vijand van de mensen optreedt en als verleider. Toch worden er meer legenden verteld over Michaël en de draak dan er geschreven is in de Bijbel.

Liedje en Kringspel:
De boze Spin

Daar was eens een elfje gevangendoor een boze venijnige spin.Nu keek ze achter spinrag-stangentreurig en vol verlangende zonnige wereld in
Maar een dapper klein dwergje hd alles van het elfje gehoord.Hij sprong in een wip uit z'n huisjemet een ijzeren zwaard in zijn vuistje.Zo gezwind als de wind ging hij voort
Hij liep over duinen en dalennaar 't elfje in 't donkere bosen de spin trachtte hem te verjagenmaar de dwerg heeft hem dapper verslagenen toen was het elfje verlost.De kinderen spelen dit spel als invulling en beleving van de legende. Voor een kleuter is het verslaan van de spin beeldender dan het verhaal van Michaël en de Draak. Het kan voor een schuchter kind heel bevrijdend zijn om ook eens de venijnige spin te zijn.

Innerlijke bron

Michaëlfeest is aan het begin van de herfst. De natuur groeit en neemt langzaam in pracht af, het verstilt en sterft af. Het wordt kil. Het hele leven kan soms ook een moment van verkilling hebben. Maar juist dan kunnen we hulp verwachten van hoger hand. Wij moeten ons niet verliezen in het uiterlijk, het is juist wanneer wij op zoek gaan naar de innerlijke bron dat wij de zullen merken dat Michaël ons kan helpen. We moeten de moeilijke dingen niet uit de weg gaan, maar juist tegemoet treden, verslaan.Ook die draak is in onszelf. Deze draak weerhoudt de mens ervan een werkelijk geestelijk wezen te zijn. Hij wil de ziel van de mens verdoffen, de geest mechaniseren en het lichaam verdierlijken.

Geestelijke verbinding

Michaël is géén verzinsel maar een geestelijk wezen. Hij wil dat de mens die geestelijke verbinding behoudt. Michaël dwingt niet, hij wijst slechts de weg. Hij kan dienen als inspiratiebron.Het feest van Michaël is het feest van de moed, van innerlijk wakker zijn. Alleen dan kun je werkelijk in staat zijn de gluipende macht van de draak te onderkennen én te overwinnen.

Michaëlsbrood

500 gram Lemairemeel, bloem of een mengsel van volkorenmeel en bloem (ca 1:3) 2 1/2 dl lauwwarme melk 1/2 eetlepel gist 50 gram harde boter 2 eetlepels honing krap 1/2 eetlepel zout 1 eiMeng het meel in een beslagkom en maak een kuiltje in het midden (houd een paar eetlepels meel achter om er straks het deeg mee te kneden). Los de gist op in de melk en de honing, giet dit in het kuiltje en roer het van het midden uit met wat meel tot een slap deegje. Snijd de boter in zeer dunne schijfjes en leg deze op het deegje. Strooi het zout op de boter. Laat dit ongeveer een kwartiertje staan tot zich blaasjes hebben gevormd. Tijdens het gisten komt warmte vrij en wordt de boter zacht. Voeg een gedeelte van het (met een eetlepel water) losgeklopte ei toe. Roer nu alles met een vork van het midden uit tot een stevig, maar nog kleverig deeg. Strooi het achtergehouden meel op het aanrecht, schep het deeg erop een kneed alles tot een elastisch deeg, dat niet meer aan de handen plakt. Doe de deegbal terug in de kom, stop het geheel in een plastic zak en laat het deeg op kamertemperatuur tot tweemaal het volume rijzen. Of laat het in de koelkast rijzen (tenminste 4 uur of een niet te lange nacht), het is dan veel makkelijker te vormen. Houd van het gerezen deeg ca 150 gram apart. Maak van de rest van het deeg een ronde bal en druk die plat. Rol de platte bol op een met meel bestrooid aanrecht uit tot een ronde schijf van ca 25 cm doorsnee en leg deze deegschijf op een bakplaat. Modelleer de deegschijf zodanig, dat het binnenste dunner en de rand dikker wordt (zie tekening). Verdeel het achtergehouden deeg in drie porties en rol ze tot slangen, die aan het ene uiteinde dubbel zo dik zijn als aan het andere. Vlecht deze deegslangen tot een zwaard. Bestrijk het brood met de rest van het ei, leg het deegzwaard erop en bestrijk ook dit met ei. Laat het Michaëlsbrood nog wat rijzen en bestrijk het nog een keer met ei. Bakken: 15 minuten bij 250 graden, middelste richel, daarna nog ca 10 minuten bij 200 graden.

Leestip

Een heel fijn boek om te lezen is "Frederick" van Leo Lionni (vertaald door Harriët Laurey). Het verhaal gaat over een muizenfamilie die voor de komende winter koren, noten, tarwe, stro enz. verzamelt. Behalve Frederick. Hij verzamelt geen tastbare dingen, maar wel iets anders dat ook héél waardevol en wezenlijk is, hij verzamelt zonnestralen, kleuren en woorden. De andere muizen vinden het maar vreemd. Tot Frederick hen kan opvrolijken na een lange winter met zijn zonnestralen, kleuren en woorden.

woensdag, september 28, 2005

heerlijke herfst ??

Het is echt herfst in Nederland en het is heerlijk !!
De kleuren , de geuren , de zon , een lekkere dag .

En tegelijk met de komst van die herfst, is er ook dat bluesy gevoel , die dagen zo voor Xaar haar sterfdag .......
Ieder jaar weer vind ik ze zwaar, die weken naar haar dag toe, volop de tranen in mijn keel en ik mis haar dan gewoon echt veeeeeeeeeeel meer .
Ook komt er even een paar weken weinig uit mijn handen, terwijl de plannen er wel zijn.
Opruimen gaat me dan nog het beste af en dat komt goed uit , bij zo'n seizoenswisseling kan er altijd weer veel weg uit de kasten van de kinderen ;-0)) .

Voorts mijmer ik vast over hoe we dit jaar haar dag in gaan vullen . In de ochtend gaan de kinderen naar school , in de middag wil ik eerst naar haar graf, bloemen brengen en dan weg, naar het Klimduin oid , zoiets , even uitwaaien aan het strand is ook nog een optie en liever wel weg zijn ja , ieder jaar tot op heden bleven we thuis , wachten op mensen die misschien wel langs wilden komen , dit jaar wil ik dat niet , want meestal komt er niemand en dan duurt wachten lang ;-0)

Vandaag vecht ik tegen kribbigheid , ik merk dat ik weinig kan hebben , de tranen rollen makkelijk ook , terwijl het toch echt heerlijk weer is ;-0))
Zopas lekker met mijn zussie gepraat , over van alles, gewoon fijn gepraat .
Dat doen we wel vaker .
En soms , na zo'n gesprek , wilde ik dat ze naast me woonde , of in elk geval in de straat , dan zou ik bij haar op de bank willen kruipen en zachtjes willen huilen om Xaar.
Op dat soort momenten kan ik me wel eenzaam voelen in mijn huisvrouwen bestaan ;-0))
Met alleen maar de kinderen om me heen , die weinig begrijpen van mijn melancholie en van de tranen om het zusje dat ik zo mis ..........

zondag, september 25, 2005

onaangenaam geraakt

Vandaag werd ik onaangenaam geraakt , het zit me onnoemelijk dwars , dus pen ik het hier maar neer .
Ik deelde eerder deze week een gedachte/mening met anderen , vroeg de mening van anderen en kreeg die ook , niet altijd de mijne , maar dat is het leuke van meningen vragen, dan hoor je ook eens andere kanten.
Vandaag werd ik geraakt door het feit dat iemand ongevraagd mijn vraag ook bij een derde had gedeponeerd die behoorlijk onaangenaam , oftewel onbeschaafd van leer trok.

Wat mij nu raakte in dit stuk was het "geniepige" , het niet rechtstreekse en de machteloosheid waarmee je dan achterblijft.

jakkes wat een rot gevoel ;-((
Ik laat het hier maar bij en ga me met zonniger gedachten bezig houden , het is tenslotte mooi wer ;-0))

donderdag, september 22, 2005

Karma enzo

Al surfend kwam ik op een site waarop staat beschreven hoe ik het leven ongeveer zie en daarom de dingen kan nemen zoals ze komen en mijn ding doe , ik vond het een helder en duidelijk verhaal en laat het graag even lezen aan vrienden en bekenden ;-))

http://www.antroweb.nl/html/de_wet_van_karma.html

Gr Elly WAHM van Rens Merel Nina Xarah* Noa en Heller
www.remenixano.com

woensdag, september 21, 2005

Weer heerlijk weer ;-))

En het is weer prachtig , heerlijk weer ;-)) Daar word ik echt blij van , het is HERFST , heerlijke herfst , de blaadjes vallen van de bomen, de natuur tooit zich in prachtige kleuren , we keren ons weer opnieuw naar binnen , we maken ons op voor de winter en ik geniet.Ik ben dol op de herfst , heb er toch echter jaren niet meer zo een goed gevoel bij gehad . Ons Xarah overleed immers midden in de herfst , maar midden in diezelfde herfst vieren we ook een hoop , 3 van mijn kinderen en ikzelf vieren dan verjaardagen .
Dit jaar is de herfst weer "mijn ding" , het verdriet om Xaar is er gewoon , altijd , maar dringt niet meer zo naar boven.
Het mag er gewoon zijn.
Ik geniet van de kleuren , het weer , het bos , ik geniet van Heller die dat allemaal ook prachtig vindt.
Rens komt met prachtige gedachten , Merel heeft het zingen ontdekt , ik heb er zin in , op naar de koffie ;-))

dinsdag, september 20, 2005

poeh heeeeeeeee

Poeh he, dacht ik zopas , wat zitten mijn dagen akelig vol ;-((
Ik heb een agenda die uitpuilt , allerhande afspraken met allerhande mensen , artsen , docenten , examinatoren , programmamakers, redactieleden , familie en ook nog allerhande klussen , bestellingen , sinterwerkzaamheden en meer vullen mijn agenda voor de komende weken.
Mijn arm is gelukkig weer wat beter en zelf voel ik me ook nog eens top ;-)) hoera voor de herfst , helemaal mijn dingetje ;-).
Maar hoe doen andere mensen dat toch , ik word af en toe echt knetter van hier heen moeten en dan weer daarheen .......
Heb het gevoel dat ik de hele dag haast heb en zit nergens op mijn gemak , effe snel dit tikken en ja hoor , we moeten er al weer vandoor ;-))
Poeh heeeee

woensdag, september 14, 2005

Herftsvakantie ???

En ja hoor , mijn jongste dochter lijkt echt op mij ;-))
Verlang ik vanaf 6 september alweer wanhopig naar vakantie , opperde onze Noa gisteren dat het toch wel weer tijd voor vakantie was ;-))
We wandelden door het park , lekker door de bladeren , zij mocht de buggy duwen , wat een feest , Heller kon niet in de doek nu mama geblesseerd is en een buggy duwen kon ik ook niet volgens haar ;-))

Vervolgens kwam het :

Noa: Mama hoe komen al die blaadjes hier , Mama: die vallen van de bomen , kijk maar , Noa kijkt omhoog en zegt : waarom ??????
Mama: omdat het weer bijna herfst is , Noa hoort en interpreteert : yeaaaahhhhhhh het is weer vakantie ;))), herfstvakantie , hoeraaaaaaaaaaaaaaa . Doe ik wel Heller z'n luier ;-)))


Zooooooo lief , dat kind , de vreugde spetterde er van af , ze had er duidelijk zin in, lekker voor Heller zorgen , dat doet ze zoooo graag ;-)) onhandig en op zijn Noa's maar heel liefdevol . En ik dacht alleen maar , was het maar zo , was het maar vast weer vakantie ;-)

pijn ;-(((((

Grrrrrr , ik baal !!!!
De komende weken staan vol gepland met allerhande activiteiten waar ik toch echt beide mijn armen bij nodig heb.
En 1 van die armen die doet het dus niet !!!.
Vanuit mijn nek en schouder doet het vreselijk veel pijn als ik die arm wat probeer op te lichten ;-((((. Al een paar dagen hoop ik dat het snel overgaat , maar ipv overgaan lijkt het wel erger te worden .
Ik kan een hoop met 1 arm hoor , dat valt best mee , maar ook heeeeeeeeeeeeel veel niet , wel eens als vrouw zijnde geprobeerd je lingerie vast te maken met 1 arm ???
Voor wie het lukte , leg eens uit .............
En nu is mijn hubbie dus alweer de deur uit , krijg ik hier staks tv mensen over de vloer en heb ik er dus weer niet aan gedacht me te kleden voor ie vertrok ;-) , wie gaat ik dat nu straks eens vragen ;-))

Morgen wordt er een fotootje van het schoudertje gemaakt , meteen maar van de handen en de knieen ook en dan maar wachten , wie weet is het iets simpels en kan het met iets simpels ook weer verholpen worden .............

vrijdag, september 09, 2005

mooie gedichten die me raken

September , mijn maand vol mijmeringen , mijn Xarahmaand , 2 september , onze trouwdag , met allebei mijn tweelingmeiden , 7 oktober gaat Xarah dood. Deze maand is een maand van naar binnen gaan , in mijzelf keren ..........




Onzichtbaar

Vanuit het oog van de wereld
ben jij niet meer zichtbaar
ben jij niet aanwezig
niemand die jou nog kent
Met het oog van mijn hart
blijf ik je kennen
en van je houden
omdat jij in mij bent

--------------------------
Engeltje

Boven de wolken vlieg jij
met vleugeltjes van zijde
Weg van verdriet en pijn
verdwenen is jouw lijden
Kom je nog zo nu en dan
hier bij ons beneden
Je zult dan zeker zien
dat wij jou nooit vergeten!!!!


-------------------------------

Ik droomde vannacht
over een heel gewoon leven
Ik droomde vannacht
over een gelukkig gezin
Ik droomde vannacht
dat kinderen nooit sterven
Ik droomde dat wij
altijd samen zouden zijn
Ik droomde vannacht
dat jij lekker speelde
Ik droomde vannacht
over jouw schaterlach
Ik droomde vannacht
over jouw vreugde
Ik droomde vannacht
over jouw genot van 1 dag
Ik droomde en droomde
en toen wist ik het weer
Dit gevoel van geluk
dat krijg ik nooit meer!

donderdag, september 08, 2005

heeeeeeeeeeerlijk weer

Wat is het toch lekker , dat weertje vandaag . Ik geniet, ook baal ik een beetje ;-)
Ik baal van de pijn die mijn lijf me doet deze week , in de vakantie bijna nergens last van gehad, op tijd kunnen rusten e.d .
Nu is dat minder , "moet" er weer veel en dat ginge mis , gisteren schoot ik "vast" , strompelen doe ik nu ;-((( .
Maar het weer is zaaaaaaaaalig en ik laat me verwennen door de zon .
Noa en Nina spelen heerlijk en Heller sabbelt aan mijn been , hihi. De was wappert aan de lijn en ik hobbel zo naar het park met mijn krukjes . Lekker onder een boompje breien .
Van mij mag het altijd dit weertje zijn.

gr Elly

maandag, september 05, 2005

heerlijke wadden

vakantie terugblikje

En dat was het dan , 6 weken heerlijk vakantie bijna gedaan , snik snik ......
Deze laatste week waren wij naar de wadden , een kadootje !!!!, heerlijk , geweldig weer en een toffe caravan ( zooooo groot ) , maar 4 daagjes ( en voor 4 dagen had ik genoeg katoen dus hoefden we niet te wassen ;-)) , maar het was Ok , zelfs het teruggaan naar Hoorn voor de begrafenis van een lieve vriendin was Ok .

Ik vond deze vakantie zwaar , dat gebeurt me niet vaak , maar ik ben dan ook haast nooit zo lang alleen met alle kids thuis en Ton de hele week aan het werk en een zieke hulp , dat was best afzien , zeker ook door onverminderde geldstress .
Toch was het een heerlijke vakantie , we hebben het gewoon lekker gehad , ondanks dat we het ook druk hadden , we hebben veel geruimd , kamers geschilderd, veel in het park gewandeld , naar het klimduin geweest , het prachtige nieuwe huis van mijn "pleeg' mama bekeken.
We hebben ook heerlijke avonden met vrienden in de tuin gezeten , ik heb afscheid van Gre genomen. Een lieve vriendin die veel te vroeg door de poorten van de dood moest gaan, zoals het zelf aangaf .
Haar afscheidsceremonie was een mooie , bijzondere , warme , echt heel speciale , alleen al door het feit dat er geen kist was , maar ze in een lijkwade gewikkeld was , mooi.........

Gisteren waren we 6 jaar getrouwd , ik geloof dat wij de enigen waren die daar bij stil stonden ;-((

Vandaag hadden we nog een rommelmarkt , leuk op zo een markt staan , een hele dag lol hebben en nog wat verdienen ook .
Morgen nog een dagje weg , naar Ommen met de kids en dan maandag weer in het ( onnatuurlijke) ritme van schoolgaan e.d , bleeeeeeeeeeeek , ik heb er helemaal geen zin in . Nu slaapt Heller iedere dag lekker door tot 11 uur ongeveer , dat kan dan niet meer , moeten er weer plotseling dingen op allemaal vantevoren bedachte tijden , neuuhhh , niet echt mijn ding , alleen dat zou al een goede reden voor TO zijn ;0))

Maandag is het Nina haar eerste dag in de eerste , ze wordt dan heerlijk speciaal binnengehaald met haar klasgenoten , een hele ceremonie is er altijd voor de eerste klas .
Zopas ben ik nog met diezelfde Nina naar de avondtandarts geweest, 3 dorpen verderop ;-(( , gelukkig hoefde haar zere kies er niet uit , een vullinkje was "slecht" de score ;-)) , de arme meid had de hele dag zo een kiespijn. Vanavond was het echt niet meer te harden en heb ik de tandarts maar gebeld. We konden meteen komen en nu ligt mijn meidje dus met een kersverse vulling en een verdoofde mond lekker te slapen ;-))

--------dat was in vogelvlucht onze zomer ;-)) , de details volgen nog ---------------------



Gr Elly WAHM van Rens Merel Nina Xarah* Noa en Heller
www.remenixano.com
http://villakula.blogspot.com/