woensdag, september 29, 2010

vandaag vieren we Michael

Vandaag vieren we Michael, met appelflappen, appelbrood en appels rapen bij een boer.
Vanavond steek ik een vuur aan in de tuin en zingen we Michaelsliederen ( ja liederen , geen liedjes , die passen niet bij die man ;-))
Ik lees in het kort een berichtje :
29 september is de feestdag van Michaël. Michaël is een van de aartsengelen, de aartsengel die bij de herfsttijd hoort. In de herfst komen vaak nevelige ochtenden voor die de wereld vertekenen. Later op de dag verjaagt de zon de mist. Op een soortgelijke wijze verjaagt Michaël het kwaad. Gedurende de herfst-dagen treedt hij naar voren als de leider in de strijd tegen de duisternis en neveligheid. Hij is de strijder tegen de draak, die ook wel als duivel wordt voorgesteld. Op veel schilderijen is te zien dat de draak onder zijn voeten niet dood is, maar dat diens kracht is gebroken. Dat is de kern van de hulp van Michael: hij schept ruimte voor de eigen activiteit van de mensen, doordat hij de macht van het boze terugdringt tot binnen zijn grenzen. In de viering van het Michaelsfeest met de kinderen staat het “verslaan van de draak in jezelf” en het “moedig zijn” centraal.



Wij vieren het Michaelsfeest door onze draken zichtbaar te maken , waar ben jij bang voor , wat houdt jou tegen jezelf te zijn je eigen ding te doen . Vanmiddag bakken we flappen samen en ik lees voor, in het vuur gooien we symbolisch onze zorgen en boosheid , soms door ze op een papiertje te schrijven en aan het vuur te geven .
Ook klank geven aan je draak kan helend werken , gewoon eruit met dat geluid ;)

we maken heerlijk Michaelsbrood

Ik wens iedereen een mooi Michaelsfeest

1 opmerking:

Sandra zei

Mooi feest!
Mooie symboliek!