maandag, september 10, 2007

over tampons enzo

http://www.mooncraft.nl/menstruatie2.html

door Masanori Handa

MaanCyclus: bloed als gift

Produkten, boeken en links

Verantwoorde MaanProdukten voor de vrouw

Milieu-vriendelijke maandprodukten
Vooral vrouwen in de westerse wereld gebruiken wegwerpmaandverbanden en dito tampons. Die moeten allemaal geproduceerd, vervoerd en weer als afval afgevoerd worden, wat neerkomt op enorme monoculturen van katoenplantages, boomplantages, verbruik van bleekmiddelen en enorme hoeveelheden water, brandstof en opslagplaats. Het niet-afbreekbaar plastic en de grote hoeveelheden karton die de fabrikant gebruikt om de intieme hygiëneproducten voor de vrouw te verpakken, hoe langer hoe meer zelfs per stuk, vormen de vervuilende kroon op dit niet-ecologisch stukje persoonlijke vrijheid.
Ondertussen bestaan er wel ecologischere alternatieven van de wegwerpmaandverbanden en –tampons (al dragen ze weinig bij aan een vermindering van de afvalberg). Enkele fabrikanten wensen geen gebruik te maken van grondstoffen die verkregen zijn door genetische manipulatie, andere gebruiken bijenwaslaagjes in plaats van plastiek om de verbanden niet-doorlaatbaar te maken. Tampons zijn ook verkrijgbaar in een ecologische variant waarbij de grondstoffen biologisch geteeld werden.

Vrouw-vriendelijke maandprodukten
Het blijkt dat er veel chemicaliën aan het maandverband en tampons worden toegevoegd. Deze worden geabsorbeerd door de vagina. En komen zo in het lichaam terecht. Alleen bij veelvuldig en langdurig gebruik kan dat gezondheidsklachten opleveren, erkent de producent. Maar wat als je 10 jaar lang 5 dagen in de maand tampons gebruikt? Dat is toch veelvuldig?
Er zijn zelfs berichten dat het gaat om ASBEST die verwek zit in de tampons en maandverband. En andere bloedstelpers. (Dit kan ik me voorstellen, want het succes van bv. tampons is afhankelijk van het niet doorlekken. En dat voorkóm je door een bloedstelper toe te voegen aan je product.) Grootmoeder Nanatasis vertelde ons dat het echt heel schadelijk is voor je lichaam. Én dat hierdoor de kracht afneemt die de vrouw heeft als ze menstrueert.

Lees meer over de chemicaliën in maandverband en tampons:
http://www.ommekeer.com/formaline1.htm
http://www.carlascompany.nl/bibliotheek/biblio_11_5_2.htm

Alternatieve produkten:

• Many Moons wasbaar katoenen maandverband. Je kunt er 8 jaar mee doen.

• Gladrags wasbaar katoenen maandverband: organisch ongebleekt katoen.

• Natracare - organisch wegwerp maandverband en tampons.

• www.thekeeper.com - kupjes die je bloed opvangen, en wasbaar katoenen maandverband
ervaring met de keeper- cup

Kiddybips kiest voor katoen en werkt met een ondoorlaatbare inleghouder waar je een inlegkruisje of maandverband inschuift.

• Katoenkikkers maakt inlegkruisjes en maandverband met vleugeltjes uit katoen of katoen met hennep afgewerkt met pull zodat je ook zeker ‘safe’ bent. Van deze beide merken zijn er ook opbergtasjes verkrijgbaar.

• Popolini heeft een systeem met een houder waar je inlegkruisjes inschuift in bio-badstof.

• Zeespons tampons
Sea Pearls zijn 100% natuurlijke tampons van zeespons. Deze tampons bevatten geen dioxine of kunstmatige vezels. De sponzen worden duurzaam geoogst. De Sea Pearls kunnen 6 maanden of langer worden hergebruikt. Sea Pearls zijn voordelig, gemakkelijk te gebruiken en milieuvriendelijk.
Te bestellen per 2 stuks. Bestelling bevat een katoenen bewaarzakje en een duidelijk geïllustreerde gebruiksaanwijzing (engelstalig)

Deodorant
In bijna alle deodorants zit aluminiumoxide verwerkt. Aluminium is echter een metaal en is giftig voor het lichaam. Eerder ging er een bericht rond dat juist dit aluminium borstkanker zou kunnen verwekken. Of het wetenschappelijk aantoonbaar en bewezen is of niet: soms kun je maar beter geen risico lopen. Een kenmerk van aluminiumoxide is dat het zweten tegengaat, doordat zeer kleine amorfe korreltjes in de poriën van de huid gaan zitten en zo de zweetbuisjes verstoppen. Hierdoor kan het stinkende zweet niet meer naar buiten komen. Eigenlijk zorg je er zo voor dat het lichaam innerlijk vervuild er niet gezonder op wordt. Meeste ziekten ontstaan doordat men de afvalstoffen niet kwijt kan worden, zodat organen belast raken en niet goed meer kunnen functioneren
lees meer
Op de site van Heel Natuurlijk staat veel meer over verantwoorde lichaamsverzorging.

Alternatieve produkten:

Wellments 100% Ecologisch. 5 geuren: Floriental, I love the moon, I love the sun, Nature's spirit en Lemongrass sparkling deodorant (100 ml € 9,19)
Ervaring Lemongrass: ++++ De andere geuren zijn lekker en maken parfum overbodig, maar voor mij te sterk.
De Lemongrass is zacht en werkt erg goed! Voledig te vertrouwen!
Lavera deodorant spray Biologisch. Natuurzuivere producten die zoveel mogelijk samengesteld zijn uit biologische ingrediënten. Prijs: 75ml € 7.65
Ervaring Basis sensitiv: +++ Ruikt geweldig door de essentiele olieen.
Maar bij intensieve arbeid kan ik er niet op vertrouwen.
Ervaring Basis sensitiv: helemaal tevreden ben ik niet. Als ik op de fiets naar mijn werk ga, ruik ik mijzelf na een paar uurtjes wel.
• Weleda: Of deodorant met salvia (salie) of met citrus: 30ml, € 4,45/ citrus deodorant, 100ml, € 10,25
Ervaring Salvia: +++
Ervaring: werkt beter dan Lavera, maar nog steeds niet afdoende.Ik zoek dus nog verder.
• Hauska: Deo-Crème Bloesem. Prijs: 50ml €10,95 en Deo-Crème Fris. Prijs: 50ml € 9,95
website
• Speick: Deodorant verstuiver of deoroller
website + produktinfo deodorant 1 + produktinfo deodorant 1
• Sebamed Neutral Roller of Spray of Sebamed Deo Balsem: deo zonder aluminium en alcohol.
• Hema: de blauwe deo
Ervaring: ruikt ook heel lekker! En bij mij werkt het ook nog!
• Naturally Fresh Deodorant Crystal.Verkrijgbaar als roller, spray(€ 6.70) en stick (€ 8.45)
Deze ongeparfumeerde goede deodorant zonder aluminium-verbindingen is verkrijgbaar
bij winkels zoals Kruiderij. Meer info en bestellen www.sensitiveshop.nl
Ervaring: +++ Ja het werkt echt heel goed!
Klein nadeel: op schone vochtige oksels aanbrengen.
Voordeel: je kunt er echt een jaar mee doen!
• Aloë ever-shield deorant stick van het merk Forever Living Produkts.(92,1 gr. € 9,50)
Te koop bij de diversen distributeurs via internet. Of mail www.foreverliving.com om achter een naam van een distibuteur te komen.
Ervaring: +++ De stick is heel zuinig in gebruik, er zijn mensen die een jaar met een stick doen.
Geeft geen vlekken in de kleding en heeft een lichte aangename geur.
Bijkomend voordeel is dat de stick ook tegen zweetvoeten 100 % werkzaam is.
Ik gebruik de stick zelf al velen jaren, maar heb ook al heel veel klanten met zeer positieve ervaringen.

Vraag:

1) ken je er meer, geef het door .

2) wie wil er een deodorant proberen en zijn ervaring doorgeven?

Bad en douchegel, bodylotion, gezichtscreme, lippenstift, make-upremover en meer...
Gif in dagelijkse verzorgingsproducten

In veel dagelijkse verzorgingsproducten zitten stoffen die uiterst schadelijk kunnen zijn voor milieu, dier en mens.
Greenpeace deed onderzoek en vond ze terug in huisstof en regenwater: vermoedelijk komen ze vrij uit talloze dagelijkse producten.
Een voorbeeld:
Synthetische muskverbindingen, die een lekker luchtje geven aan zeep en schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld terug te vinden in het bloed van mensen en pasgeboren baby's. Synthetische muskverbinden kunnen de hormoonhuishoudng verstoren en de voortplanting beinvloeden. Sommige Synthetische muskverbinden kunnen kankerverwekkend zijn.

Reden genoeg om eens op te zoeken of de produkten die jij gebruikt deze stofffen bevatten.
Kijk op http://www.lichaamzondergif.nl of bestel de gids van Greenpeace.

Greenpeace heeft een gids uitgebracht om de consument te laten weten welke cosmetica gifvrij is en welke niet.
http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/mooi

Boeken

• Lessen van de Pleiaden, Barbara Marciniak, Uitgeverij Petiet, 2004, ISBN: 9075636059
Hoofdstuk 5; het wekken van de Godin gaat over de verloren vrouwelijke kracht en de menstruatie. "De energie van de Godin snelt voort, klaar om te werken met diegenen die bereid zijn haar roep te herinneren. Vrouwen, wordt wakker en lees de gebruiksaanwijzing van je lichaam. Ontdek dat je iets kostbaars bezit..."

• 'Het grote boek van de Maan', van Claudia van der Sluis. Schors, Amsterdam, 2002.
Het Grote Boek van de Maan bevat alles wat 'lunaliefhebbers' (luna = 'maan') willen weten - en meer. Dit boek bevat een schat aan informatie. Zogenaamde 'spells', rituelen, mythen over maangoden- en godinnen, interessante wetenswaardigheden en feiten, correspondenties, (rituele) recepten, magie, divinatie en maanfeesten, verschillende kalenders én de bijzondere band die vooral vrouwen met de maan hebben, komen uitgebreid aan bod.

• Dochters van de maan, de menstruatie in mythen en in de moderne tijd. Door Annemarie Peters & Karin Peters, Altamira-Becht 2004
ISBN: 9069636476
In Dochters van de maan laat Jungiaans therapeute Annemarie Peters zien hoe vrouwen worden beheerst door hun menstruatiecyclus. Ze illustreert dit met voorbeelden uit sprookjes en mythen. Peters pleit ervoor dat vrouwen hun 'maandstonde´ accepteren, met alle mogelijkheden en beperkingen; ze geeft oefeningen die vrouwen ertoe aanzetten dichter bij zichzelf te komen... en zo op een natuurlijker wijze te leren omgaan met hun opspelende hormonen.

• roman: 'De Rode Tent', van Anita Diamant. De Kern, Baarn, 1999. Oorspronkelijke titel 'The Red Tent'. (In 'De Rode Tent' wordt de geschiedenis verteld van bijbelse vrouwen en alle gebruiken rondom de rode tent, de menstruatietent, waarin ze zich terugtrokken met elkaar en veel lol en tranen deelden. Het is juist deze hechtheid, in deze tent ontstaan, waardoor de stam zo sterk blijft.)

• roman: Dochters van Kopervrouw, Anne Cameron, Uitgeverij De Geus, 2005, ISBN: 9044507192
In Dochters van Kopervrouw tekent Anne Cameron de eeuwenoude verhalen op van de vrouwen van de Noetka-indianen van Vancouver Island. Hun verhalen over de oervrouw - kopervrouw - roepen een levendig beeld op van een cultuur die in harmonie was met de natuur en waar vrouwen in geen enkel opzicht onderdeden voor mannen. Dankzij hun bijzondere kracht hebben de Noetka-vrouwen tijdens eeuwen van onderdrukking kans gezien hun tradities te bewaren.

• Blood, bread, and roses : how menstruation created the world. Judy Grahn
Of lees het online

• Lijst met boeken over vrouwen riten



Internet

• www.menstruatie.net

• www.startkabel.nl/k/menstruatie/

• Claudia van der Sluis

• Het geheim van de donkere (verborgen ) fase van de maan.

• Metaformia

• http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1041

• http://onewoman.com/redspot/

• website in Engels met Nederlands gedeelte van Nora de Groot: http://www.freewebs.com/dragontime/

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Jaja, thanx voor de 'tip', het zet me aan het denken...en ben meteen op sensitiveshop.nl gaan kijken....

Groetjes, Sandra

Anoniem zei

Hier een Diva-cup gebruikster ....de siliconen variant van de Keeper ....kan even uitgekookt worden , Ik wil niet anders meer !
verder Weleda producten bovenaan mijn lijstje !!
Knuff voor jou , heb al veel te schandalig lang niets van me laten horen , veel loos ....

nicole zei

Dag Villa luka,
wil je dit artikel verwijderen. je hebt het overgenomen van mijn site www.mooncraf.nl
Dingen raken zo uit zijn verband.
Er staan namen op die mij hebben verzocht van de site af te halen. Ik kan je niet via dit openbar eblog zeggen wie. Je kunt er problemen mee krijgen als je dat niet doet.

Ik kan verantwoordelijkheid nemen voor wat er geschreven is, want het is mijn tekst. jij niet.
respecteer mijn wens. je kunt altijd linken naar mijn site als je wilt dat meer vrouwen deze kennis hebben.

mvg, Nicole
www.mooncraft.nl

Elly zei

ja ik heb de link er toch boven staan ...........
Ik noem juist dat het jouw tekst is ;) en zet je link erboven zodat iedereen daarheen kan .