Vandaag was het palmpasenfeest op school , geweldig leuk , die kindjes met hun palmpasen stokken in een lange rij , zingend , leuke liedjes.
Ei koerei
Pal-lem, pal-lem Pa-sen, Ei koerei!
O-ver e-nen zondag krijgen wij een ei
Eén ei is geen ei,
twee ei is een hal-lef ei
drie ei is een Paas-ei!
Versier je groene tak
Palm Pa-sen Palm Pa-sen ver-sier je groene tak,
met lin-ten en met ei-e-ren
de klok-ken bim-bam-bei-e-ren,
die ei-e-ren sma-ken goed, ver-sier je nieuwe hoed!
Palm Pa-sen Palm Pa-sen ver-sier je groene tak,
met lin-ten en met rui-ker-tjes
met cho-co-la en sui-ker-tjes
kom mee kom mee op stap, wij trek-ken door de stad.
en nog veel meer moois waar ik de tekst niet van uit het hoofd ken.
Het zag er zo mooi uit , gaf me een blij gevoel.
Voor wei niet weet wat palmpasen nou is , hieronder een stukje tekst hierover ..........
Palmpasen is de zondag voor Pasen en wordt daarom ook wel palmzondag genoemd. Palmzondag is de laatste zondag in de veertigdagentijd, ook wel de vastentijd genoemd, en de eerste dag van de Goede Week. Palmzondag herinnert ons aan de intocht van Jezus van Nazareth in Jeruzalem. Veel mensen waren toen naar de stad getrokken om daar het joodse paasfeest te vieren. Ze hadden gehoord over de vele wonderen die Jezus had verricht en kwamen naar Jeruzalem om hem tegemoet te zien als een lang verwachtte koning, de Messias. Jezus was geen gewone koning, hij kwam in Jeruzalem rijdend op een ezeltje en zonder leger, hij was een koning van de gewone mensen. De menigte juichte, riepen “Hosanna!”, sneden palmtakken van de bomen en zwaaiden hiermee naar Jezus als een gebaar van welkom. Ook legden ze palmtakken op de weg en spreiden hun mooiste jassen als een loper voor hem uit, zodat Jezus niet door het stof hoefde te lopen. Want ze wisten, dat Jezus hen zou helpen. Hij was de aangekondigde bevrijder gestuurd door God. Hij zou het volk Israël redden en bevrijden van die gehate Romeinen, die het land bezet hielden.
De liturgische kleur van palmzondag is rood. Rood is in principe de kleur voor de dagen waarop het lijden van Jezus centraal staan, maar bij palmpasen is het vooral een koningskleur.
Nu worden op palmzondag in de katholieke kerken nog steeds palmtakken gezegend, besprenkeld met Wijwater en uitgedeeld. Omdat er in Nederland geen palmen groeien, worden in plaats daarvan takken van buxusstruiken gebruikt. Deze kan men mee naar huis nemen en achter het kruisbeeld bewaren. Deze gewijde takken zullen bescherming bieden tegen onheil, misoogst, ziekten en de dood. In sommige plaatsen bestaat nog de gewoonte om ook de akker te ‘palmen’, door de takjes in het midden en in de vier hoeken van het veld te steken of de blaadjes te verbranden om boze geesten te weren. Op Aswoensdag, bijna een jaar later, worden de oude palmtakjes weer meegenomen naar de kerk, waar ze worden verbrand, om de as te leveren voor het askruisje dat de gelovigen als boeteteken zullen ontvangen.
Al in de 17e eeuw liepen kinderen op palmzondag in optocht met versierde palmpaasstokken, die er per streek heel anders uitzagen. Met deze palmpaasoptochten en palmprocessies werd de intocht van Jezus in Jeruzalem nagebootst. Het gebruik is een tijdlang nogal verwaterd, maar werd in de jaren zestig weer nieuw leven ingeblazen.
De palmpaasstokken hebben de vorm van een kruis en zijn feestelijk versierd met palmtakjes, snoepjes, eitjes en andere lekkernijen, bovenop prijkt een broodhaantje. De palmpaasstok combineert het groen van de hoop en de vreugde van de intocht in Jeruzalem en van Jezus’ koningsschap, maar tegelijk het kruis van het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. Het snoep en de overige versierselen zijn tekens van vreugde over het nieuwe leven dat Pasen zal brengen.
De haan symboliseert de zuiverheid en waakzaamheid, door sommigen wordt deze gezien als het symbool voor de verloochening door Petrus. Voordat de haan op Goede Vrijdag kraaide had Petrus, zoals Jezus had voorspeld, drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende. De haan kan ook gezien worden als symbool voor Jezus: Christus schudt je wakker en verteld dat het licht eraan komt.
Na de kerkdienst delen de kinderen deze palmpaasstokken uit in de buurt, met name aan mensen die vanwege hun leeftijd of een ziekte niet aanwezig konden zijn, zoals opa’s en oma’s, en mensen in verpleeghuizen, ziekenhuizen of verzorgingscentra.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten