dinsdag, oktober 09, 2007

Het derde chakra

Derde Chakra, zonnevlechtchakra of navelcentrum

Dit lees ik er over :
In het Sanskriet heet het derde chakra Manipura, wat vertaald kan worden als 'schitterend juweel' of 'met edelstenen gevuld'. In de yoga is dit chakra de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Het derde chakra (ook wel navelchakra genoemd) wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelstel. Dit chakra regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van het onderlichaam, de maag, lever en milt.

Een goed ontwikkeld Manipura-chakra stimuleert op emotioneel vlak de vorming van een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te gaan. Een te sterk geladen chakra kan echter leiden tot machtswellust, jaloezie en overdreven ambities. Een gebrek aan energie daarentegen leidt tot onzekerheid, ongerichtheid en zelfmedelijden.

Psychische functie : centrum van de kracht en wijsheid
Element : vuur
Kleur : geel tot goud-geel
Edelsteen : Gele Calsiet, Tijgeroog, Barnsteen, Topaas en Citrien
klank : oh
Goede werking : Vrede en innerlijke harmonie in jezelf, in het leven en je plaats daarin.
Je neemt jezelf zoals je bent en anderen idem dito.
Je bent vol Licht en Kracht! Is de zetel van de persoonlijkheid.


Een mooi chakra om op te mediteren , redelijk in balans bij mij , heowel ik best wat vaker NEE mag leren zeggen ;-))

De inspiratie tekst voor dit chakra die ik kreeg toegestuurd is mooi :
Woede
De grote angst om met emoties te werken is dat je onzeker wordt. Emoties zijn als water, je kunt ze niet controleren. En dat is eng.
Emoties hebben ons vaak iets te vertellen, zo zit er bijvoorbeeld achter boosheid meestal een duidelijk standpunt. In onze sociale omgang is er vaak veel afkeur van emoties, vooral als ze heftig zijn. Toch zien we dat het wegstoppen van emoties veel energie kost, ten koste gaat van goed contact en vaak op een andere manier terug komt in ons gedrag in de vorm van passiviteit, irritatie of ongeduldig zijn.
Omgaan met je eigen emoties en die van anderen is een sleutel tot meer rust en geluk. Nu is het niet eenvoudig daar waar we van jongs af aan hebben geleerd emoties weg te stoppen er van het ene op het andere moment anders mee om te gaan. Toch helpt het enorm als je je meer bewust wordt over wanner je geƫmotioneerd wordt en wat je emoties je te vertellen hebben.
Boosheid is de meest misbruikte emotie op de aarde. Het ego misbruikt dit, 'ik ben beter', 'ik heb kracht', 'ik heb de macht'. Vaak zijn dit gekwetste gevoelens die niet zijn geuit, dit wordt dan destructief en uit zich in macht misbruik
Uitingen van niet om kunnen gaan met je boosheid zijn ook; niet weten hoe je jezelf moet neerzetten in de wereld, hoe je je grenzen stelt, niet kunnen kiezen, geven, geven en geven, jezelf op het tweede plan zetten.
Wij zijn bang voor onze passieve agressie. Het is een mannelijke directe energie. Als je deze energie, je boosheid, positief gebruikt word je heel duidelijk, to the point, doelgericht. Soms is dat wennen voor jezelf en je omgeving. Je houd misschien minder vaak rekening met een ander, zegt sneller 'nee' etc. Je hebt deze kracht nodig om jezelf neer te zetten in de wereld. Ga niet door met wat gemakkelijk is en lekker rustig, leun niet achterover met een dikke boterham van gemak. Je wilskracht, je boosheid triggert je om naar buiten te brengen wie je echt bent, wat je echt in het leven wilt neerzetten, waar je echt in gelooft! Als je je er bewust van gaat worden, gaat het erom dat je het gaat cultiveren. Wat wil mijn boosheid me vertellen, waar leidt het me heen? Wat vind ik ook al weer? Wat wil(de) ik ook al weer met mijn leven?
(dit is geen pleidooi om te pas en te onpas je woede te botvieren op andere mensen, eerder om het op geschikte momenten te voelen en te onderzoeken :) )

En ook nog

Wet van aantrekkingskracht
Door de wet van aantrekken en afstoten krijg je alles in je leven waar je gedachten, overtuigingen en gevoelens over gaan. Je gedachtewereld werkt als een magneet naar situaties die overeenkomen hiermee. Volgens de wet van aantrekkingskracht kun je zowel positiviteit als negativiteit aantrekken, het is maar waar je voor kiest of de aandacht op wilt leggen. Zonder ons er misschien bewust van te zijn hebben we er al een leven lang aantrekken op zitten. Wie je bent, hoe je doet of wat je bent geworden is het resultaat van je mentale instelling in het verleden. Ben je depressief aangelegd en focus je de gedachten dus op negativiteit en ellende, dan zul je meer van hetzelfde krijgen. Ben je dagelijks bang om ziek te worden? Dan wordt je dit ook. Ben je achterdochtig en wantrouw je anderen dan zul je mensen of situaties aantrekken die je zo behandelen.
Je kunt dit dus ook gebruiken. Gedachten zijn frequenties, signalen die je afgeeft. Je hebt positieve en negatieve. Het is wetenschappelijk bewezen dat positieve gedachte honderd keer krachtiger is dan een negatieve.
Nu is het niet zo dat je met heel hard denken iets kunt realiseren en aantrekken, het denken is slechts een gereedschap. Het gaat niet zozeer over wat je denkt, maar over wat je erbij voelt. Visualiseren is een geweldig medium om je wereld te creƫren zoals jij het wilt. Als je visualiseert reageert en veranderd je energie en je hersenactiviteit. Er is een onderzoek geweest bij topsporters die hun wedstrijd dagelijks visualiseerden, hierbij bleek dat de hersenactiviteit op dezelfde manier was als tijdens een echte wedstrijd. Als je dus je gedachten in combinatie met visualisatie gebruikt om dagelijks voor je te zien wat je wilt bereiken zal je energiesysteem dit op den duur gaan geloven en gaan aantrekken.

Boeiend om mee aan de slag te gaan .

Geen opmerkingen: