maandag, september 29, 2008

lekker van appeltjes




Dit recept staat op een forum waar ik lid van ben , het is zooooo lekker , ik wil het even met mijn wereld delen ;)

Een recept voor val-appeltjes die niet mooi genoeg zijn om te bewaren. Omdat het afhankelijk is van de oogst staan er geen precieze hoeveelheden bij. Je kunt hetzelfde recept ook voor ander stevig fruit gebruiken, bijv. peren.

Maak appeltjes schoon, snijd lelijke plekjes weg en verhuis de wormpjes naar elders. Snijd de appeltjes in min of meer gelijke stukjes.
Kraak noten (welke soort je maar in je tuin hebt) en hak ze grof, zoveel dat je een eetlepel notenkruim per persoon hebt (of meer als je dat lekker vindt, of minder als je maar weinig noten hebt).
Maak een 1-2-3 deeg (1 deel vet, 2 delen zoet, 3 delen meel), maar houdt het kruimelig, als het al te droog is een beetje melk of ei erdoor of iets meer vet. Doe de noten door het kruimeldeeg. Minder zoet mag ook.
Vet een ovenschaal die groot genoeg is voor al je ingrediƫnten dik in met boter en bestrooi met (oer)suiker (als je erg veel noten hebt, kun je ook een laagje noten op de suiker doen) en bestuif royaal met kaneel (of speculaaskruiden). Verdeel de appelstukjes erover tot een gelijkmatige laag en dek de appeltjes toe met het kruimeldeeg als een lekker dik dekentje.
Zet onder het midden van en warme (180C) oven voor ongeveer een half uur-drie kwartier. Laat heel even bijkomen na het bakken, maar eet het warm.
Nog lekkerder met bijvoorbeeld een warme custard of dikke room.
Je kan ook voor een luxe variant een room-ei mengsel over de appeltjes gieten onder het dekentje. Dan zet je de schaal in een andere schaal of braadslede met kokend water om te custard niet te hard te laten gaan. Wel ook bovenwarmte gebruiken om het deeg te laten garen en bruinen.

2 opmerkingen:

Annelies zei

Apple-crumble!! Yummie! Vergeet het bolletje vanilleijs niet ;-)

astrid zei

Yep, hier zeeer favoriet!!