Morgen is het 3 koningen , vanavond zou ik koek bakken , door ziekte wordt dat vast morgen pas ;-)
3 koningen koek
750 g diepvriesbladerdeeg, ontdooid
75 g amandelen, fijngemalen
90 g basterdsuiker
1 el maïzena
1 tl sinaasappelrasp
100 g ongezouten boter, zacht gemaakt
3 eidooiers
½ tl amandelessence
1 el rum of kirsch
1 gedroogde witte boon of voorwerpje van porselein
1 ei, losgeklopt, voor het bestrijken
Plak de helft van het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak met wat water aan elkaar. Snijd er een cirkel van 22 cm van. Doe dit ook met de andere helft. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er een van de cirkels op. Meng in een kom amandelen, suiker, maïzena en rasp. Voeg boter, eidooiers, essence en rum of kirsch toe en meng goed. Verdeel dit over het deeg op de bakplaat, laat daarbij een rand van 2 cm vrij en duw de boon of het voorwerpje in het mengsel. Bestrijk de rand met wat losgeklopt ei en zorg er daarbij voor dat het niet over de rand loopt, want dan zal het deeg niet goed rijzen. Leg de andere cirkel er bovenop en duw bij de rand licht aan. Maak met een scherp mes vanuit het midden een draaipatroon in het deeg, maar snijd daarbij niet door het deeg heen. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en zet 30 min koel weg (in de koelkast als de bakplaat daarin past, anders afgedekt buiten). Verwarm de oven voor op 200ºC. Bak de taart in ca 30-35 min goudbruin. Serveer warm of koud. Vergeet niet om iedereen te vertellen dat er een boon of voorwerpje in de vulling zit verstopt.
2 opmerkingen:
Voel je je al weer wat beter Elly?
En wie was de koning?
Geen koning geen koek , wel een zieke mama en 3 zieke kindjes ( koningen in ziek zijn ???)
Ben nog steeds een dweil , maar de koorts is minder
Een reactie posten